Skip to content

Product recovery systemen

Wie is HPS recovery systems?

HPS Recovery Systems Ltd., oorspronkelijk bekend als Hygienic Pigging Systems, werd opgericht in 1995 en is ’s werelds toonaangevende specialist in hygiënische productterugwinning en vloeistofoverdracht. HPS Recovery Systems Ltd. biedt oplossingen voor fabrikanten, producenten en verwerkers van vloeibare voedingsmiddelen zoals soepen, sauzen, zuivel, yoghurt, dips, emulsies, ingrediënten, oliën, vetten, siropen, spreads, pasta’s, conserven, jam, chocolade en zoetwaren, smaakstoffen, kant-en-klaarmaaltijden en vele andere producten zoals dierenvoeding, verf en andere kostbare chemicaliën.

Oplossingen van HPS Recovery Systems Ltd zijn duurzaam, reduceren productverspilling en hebben in de meeste gevallen een terugverdientijd van minder dan een jaar

3 W's van product recovery

Wat is pigging?

In de procesindustrie verwijst pigging naar technologie die gespecialiseerde projectielen gebruikt om restvloeistof uit leidingwerk of industriële buizen terug te winnen in plaats van het weg te gooien. Product recovery systemen zijn geëvolueerd van, basisapparatuur die wordt gebruikt om olieleidingen te reinigen, tot de geavanceerde, volledig geautomatiseerde productterug-winningssystemen en vloeistof overdrachts-technologie die vandaag binnen de hygiënische industrie door HPS wordt toegepast

Hoewel een pigging systeem niet een kritisch onderdeel is van een productieproces, biedt het veel voordelen en besparings-mogelijkheden, die voor ondernemers aantrekkelijk zijn.

Waarom ga je pigging toepassen?

De twee belangrijkste redenen waarom organisaties in de procesindustrie gebruik maken van pigging systemen, zijn om de productie opbrengst te verhogen en de afvalstroom te verminderen.

Een product recovery systeem van HPS kan tot 99,5% van een product uit het leidingwerk bruikbaar maken voor verwerking. Organisaties gebruiken product recovery systemen ook om de binnenkant van leidingen en slangen te reinigen, vloeistoffen over te dragen, het gebruik van reinigingsvloeistoffen te verminderen, minder water te gebruiken, tijd te besparen, de procesefficiëntie te verbeteren en uiteindelijk de winst te verhogen. 

Voordelen van pigging

 • Korte terugverdientijd op de investering; (bereken hier)
 • Verhoogde productie opbrengsten en betere marges;
 • Verminderde afvalstroom en minder voorkomende productieonderbreking;
 • Snellere productomschakelingen met minder middelen;
 • Minder gebruik van CIP-chemicaliën en reinigingsmiddelen;
 • Minimalisering van risico’s op besmetting en kruisbesmetting;
 • Lager waterverbruik;
 • Verbeterde duurzaamheid;
 • Gereduceerde productverspilling.

Waar gebruikt men pigging ?

Als je wijn, bier, sterke drank, vruchtensappen, cola of andere soorten frisdranken drinkt; als je chocolade, snoep, snoep, yoghurt, soep, honing, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden of dips eet; of als je verf, vernis, shampoo, scheergel, cosmetica, tandpasta, afwasmiddel of ander huishoudelijk product gebruikt, dan is de kans groot dat je iets hebt gedronken, gegeten of gebruikt hebt dat in aanraking is geweest met een product recovery systeem.

Met andere woorden, product recovery is op een bepaald moment toegepast tijdens de verwerking of bij de fabricage van de bovenstaande producten.

Product recovery systemen, ontwerp en componenten

Het belangrijkste onderdeel van een goed functionerend product recovery system is het ontwerp. Als specialist heeft HPS een ongeëvenaarde ervaring in het analyseren van leidingwerk en systemen, plus het ontwerpen van op maat gemaakte pigging systemen.

Een product recovery systeem bestaat uit een aantal basis componenten, deze zijn; 

 • Lanceersstation, 
 • Pigs
 • Ontvangstations
 • Pig detectiesystemen.

HPS product recovery heeft verschillende kleppen en afsluiters in hun assortiment die gebruikt worden binnen een HPS pigging systeem. Dit zijn drie-weg kogelkranen, kogelkranen. T-afsluiters, opblaasbare kleppen en pig stop kleppen.

Speciaal ontworpen en ontwikkeld door HPS, maken het Automatrix Valve Manifold en het Rotomatrix Manifold een volledig flexibele productdistributie en productterugwinning (pigging) van elke bron naar elke bestemming mogelijk.
Het automatiseren van uw pigging-systeem, hoe eenvoudig of complex ook, verhoogt de processnelheid, productiviteit en efficiëntie. Daarnaast verhoogt ook de veiligheid en vermindert de kans op menselijke fouten.